Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

A jövőben 3 budapesti és 397 vidéki helyszínen igényelhetik a vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank által közvetített visszatérítendő EU-s forrásokat és a bank saját hiteltermékeit.

A Széchenyi 2020 EU-s fejlesztési programban a Kormány jelentősen megemelte a vállalkozások számára elérhető források arányát. Több pénz jut a gazdaság fejlesztésére, azonban a felhasználási szabályok is átalakultak ezzel párhuzamosan.

Az állam egyre több olyan fejlesztést támogat, amelyben a vissza nem térítendő támogatások mellett, kiegészítve a vállalkozások önerejét, megjelennek a visszatérítendő források is. Utóbbiak kezelését az MFB végzi, amely közbeszerzés keretében választja ki az ebben résztvevő partnereket az ősz folyamán.

A visszatérítendő támogatások elosztásának új rendszerében a Magyar Fejlesztési Bank a hazai hitelintézeti rendszer meglévő fiókhálózatán belül 400 úgynevezett MFB Pontot hoz létre, és szakít azzal a közvetítői rendszerrel, ami az előző uniós ciklusban működött.

Az új modellben az MFB saját maga szerződik majd a pályázókkal és saját kockázatára finanszíroz, míg a kiválasztott partnerek a kihelyezéshez kapcsolódó részfeladatokat, valamint a kihelyezett állományok ellenőrzését és kezelését segítő egyes résztevékenységeket végezik az MFB számára.

Az MFB Pontok ütemezetten kerülnek kialakításra; a megyeszékhelyektől a kisebb települések felé haladva az ország teljes területén elérhetőek lesznek, minden korábbinál nagyobb lefedettséget biztosítva a visszatérítendő támogatások szétosztásához.

Az új rendszer megfordítja a támogatásigénylés eddigi logikáját, hiszen a vállalkozókat és fejlesztési igényeiket ismerő helyi szereplők testre szabott ajánlatot tudnak tenni a kis családi vállalkozásoktól kezdve a közepes nagyságú cégekig. A forráshoz jutás folyamata átláthatóbb, egyszerűbb, gyorsabb lesz.

Jelentős pénzügyi segítséget jelent a vállalkozásoknak, hogy a finanszírozás költségeinek meghatározó részét uniós forrásból, nem pedig az ügyfélkamatból fedezik, amelynek köszönhetően a pénzügyi eszközök kamata történelmi mélypontra süllyed.

A vállalkozások az MFB Pontokon a pénzügyi tanácsadás mellett hitelprogramokra kiterjedő szolgáltatásokat is kaphatnak, az MFB lényegében teljes pénzügyi termékkínálatát is elérhetővé teszi számukra. Az MFB saját ponthálózatán belül az új banki termékek a jövőben szinte azonnal, egy időben, azonos színvonalon és egységes szabályok szerint válnak elérhetővé az érdeklődők számára.

A Kormány korábban már bejelentett döntése szerint 2017. június 30-ig megjelenik a Széchenyi2020 összes pályázata. A visszatérítendő források teljes körű elérhetősége és egyszerűsített adminisztrációja nagy mértékben segítheti a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés céljait.

A Kormány célja, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a következő 7 évben az EU-s támogatásokkal együtt mintegy 1000 milliárd forint forrást közvetítsen a vállalkozások számára, ezzel is javítva az ország gazdasági szereplőinek versenyképességét.

(Miniszterelnökség)

Fontos információk

Legfrissebb híreink