Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Helyszín: 7838 Vajszló, Széchenyi u. 9.

Időpont: 2015.12.02. 17:00

Tárgy: Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Drávamenti Méhészklubjának gyűlésén tájékoztató tartása a LEADER pályázatok a Helyi Fejlesztési Stratégia és a méhészeti ágazat kapcsolódásáról.

Szarkándi Lajos, a Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesületének munkaszervezet vezetője rövid tájékoztatót tartott a korábbi LEADER pályázatok és a méhészet kapcsolódásáról, valamint a pályázatok feltételrendszeréről. Alapvetően a piacra jutást támogatta a LEADER és a következő időszakban is igény van erre az irányra. Lehetőség volt kistermelői élelmiszer előállítás támogatására, bemutató gazdaságok létrehozására és termelői integrációk létrehozására. A felmerült kérdések a LEADER pályázatok feltételrendszerére vonatkoztak. A legfontosabb problémát az utófinanszírozás jelentette, az előleg igénylésének eljárása nem működött a gyakorlatban. A Vidékfejlesztési Programon belül lesznek olyan beruházási támogatások, amelyek vonatkoznak a méhészetre, azonban a LEADER nem adhat támogatást ugyanilyen formában, ezért szükség van körültekintő előkészítésre.

A következő LEADER pályázatok alapját jelentő Helyi Fejlesztési Stratégia tervezéséhez fontos alapanyagot jelentettek a fejlesztési elképzelések, igények. Ötlet szinten felmerült egy termelői együttműködés, mely keretében közös felvásárló telephelyet alakítanának ki a szükséges infrastruktúrával és teher gépjárművel, amely logisztikai központként működne. Szintén felmerült az Ős-Dráva Programban szereplő mézes-út megvalósítása, mely az ormánsági falvakban mézes állomásokból állna, ahol turisztikai értékű látványméhészkedés folyna a járulékos kóstolási, ismeretterjesztési, kerékpározási stb. lehetőségekkel. Javaslat érkezett arra, hogy a Solidago, aranyvessző legyen helyi termék, mert a Dráva medencében van az elterjedése és amelyből fajtaméz készül. Projektötlet volt egy tájjellegű méhes-, mézesház létrehozása, amely népi építészeti érték megőrzésére irányulna. A rendezvény zárásaként megállapításra került, hogy a legnagyobb igény az egyéni méhészetek korszerű termelő eszközeinek beszerzésére és telephelyeinek modernizálására van.

Siklós, 2015.12.03.

Vida Balázs

pályázati referens

Fontos információk

Legfrissebb híreink