Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

Felújított műemléki óvoda és laktanya Magyarbólyban és Illocskán

 

A Villánytól pár kilométerre, délre fekvő, pálinkafőzdéjéről ismert Magyarbóly és a szomszédos Illocska nagy figyelmet fordít a fenntartható fejlődésre, az értékmegőrzésére és nem utolsó sorban a munkahelyek megtartására. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program két pályázatának jóvoltából közel 90 millió forint értékben újítottak föl épületeket a két településen, melyek ünnepélyes átadására június 3-án került sor.

 

 

 

  A magyarbólyi fejlesztések lényege, hogy a falu központjában egy teljes úgynevezett mikrokörnyezet újulhat meg, melynek legfőbb eleme a közel százéves múlttal rendelkező műemléki óvoda szerkezeti és homlokzati felújítása. Ezen kívül az evangélikus templom toronyórája, valamint a szomszédos patika épülete is új külsőt kap a támogatás által, melynek köszönhetően színvonalas és igényes falukép fogadja a látogatókat.

– A beruházás szükségességét elsősorban az óvodaépület szerkezeti elavultsága, az ellátás biztonságának veszélyeztetettsége indokolta, de tradicionális szempontok is közrejátszottak, hiszen az épület 1927-es megnyitása óta óvodaként funkcionál, és folyamatosan 40-50 gyermek részére biztosít közoktatási ellátást. Idén már két éves korú gyermekek ellátást is biztosítja az intézmény, azért hogy a szülők munkavállalási esélyeit javítani tudjuk – mondta el Blázsovics Attila polgármester megnyitó szavaiban.

A beruházással jelentősen csökkenek az óvoda fűtési költségei, egy új munkahelyet teremt a fejlesztés kettő korábbi megőrzése mellett, valamint az épület homlokfalán lévő az I.-II. világháborús, magyarbólyi hősöknek emléket állító tábla és a kitelepített sváb nemzetiségű lakosok nevét tartalmazó márványtábla is méltó környezetbe kerül.

A 36 346 017 forint támogatásban részesült projekt megnyitóját követően a falubeliek is birtokba vehették a létesítményeket. Nyílt nap keretében polgármesteri vezetéssel tekinthették meg a fejlesztések eredményét.

 

Illocskán a volt határőr laktanya korábbi jelentősen elhanyagolt állapotán változtat a jelenlegi beruházás. A 49 316 971 forintnyi támogatásból teljes külső szerkezeti és homlokzati megújításon átesett épület belső tartalommal való megtöltése a következő feladat. A tervek szerint az egykori laktanyában szociális intézet létesül, mely ezáltal munkahelyeket teremt, valamint biztosítja a település szép korú lakosainak szociális ellátását. Az épülethez nagy udvar tartozik, mely a parkosítást követően a közösségi élet kedvelt színterévé válik.

– A fejlesztést legfőbb indoka a lakosság elvándorlásának megállítása, amelyet csak munkahelyek létesítésével lehet megoldani. Mindezek mellett az idősek száma jelentős a településen, valamint a környező településeken is, így a szociális ellátásuk is komoly feladat az önkormányzatok számára – árulta el Juhos József az eseményen.

A felújítás hatására a településkép és a lakosság életminősége is javul, Illocska gazdasági vonzereje nő. Közvetlen hatása, hogy a formálódó szociális otthon közel 20 ember számára teremt munkahelyet és 42 fő számára bentlakásos, további 40 fő számára nappali szociális ellátást biztosít, így tulajdonképpen a teljes lakosság életére pozitív hatással bír.

Amennyiben további információra van szüksége, forduljon bizalommal Blázsovics Attila polgármesterhez a 72/456-106-os telefonszámon.

 

DSCF0001
DSCF0001 DSCF0001
DSCF0002
DSCF0002 DSCF0002
DSCF0003
DSCF0003 DSCF0003
DSCF0004
DSCF0004 DSCF0004
DSCF0005
DSCF0005 DSCF0005
DSCF0008
DSCF0008 DSCF0008
DSCF0009
DSCF0009 DSCF0009
DSCF0010
DSCF0010 DSCF0010

Fontos információk

Legfrissebb híreink