Get Adobe Flash player

Belépés

Fontos Linkek

kormanyportal

videkunkkincsei

hoi2

szechenyi2020 logo 161x56

hu-hr-logo

Magyar Államkincstár

Nemzeti Együttműködési Alap

Keresés a honlapon

A KAP stratégiai tervének megvalósításához 5500 milliárd forint keret áll a rendelkezésre, amihez 80%-os társfinanszírozást ad a magyar kormány. Ez az 5500 milliárd forint képes meghatározni 2027-ig a vidék és az agrárium fejlődését.

Az új 2023-27-es időszakot átfogó Stratégia Tervben 2 pillér mentén oszlanak el a támogatások. Az I. Pillérben közvetlen támogatások (pld. területalapú), a II. pillérben pedig a vidékfejlesztési támogatások találhatóak. Az Agrárminisztérium tervezete szerint az I. pillér esetében összesen nagyjából 2 508 milliárd Ft támogatás várható. A II. pillérben pedig vidékfejlesztésre, gazdaságfejlesztésre és Zöld jövős fejlesztésekre jut támogatás. A gazdaságátadás pályázat a gazdaság átvevőjét és átadóját is támogatja, a gazdaság megszerzésének céljával, induló támogatás formájában. Az új gazdaságátadási törvény, amely július 1-jén lépett hatályba, komolyan elősegítheti a nemzedékváltást az őstermelők, családi gazdaságok és egyéni vállalkozók körében.

A KAP stratégiai tervében 2 milliárd eurót éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzésekre és agrár-ökológiai programokra, 186 millió eurót pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására kell fordítani. A tervben foglalt intézkedések emellett megkönnyítik 8 800 fiatal mezőgazdasági termelő tevékenységének megkezdését is. A terv egyik prioritása 7 700 gazdaság korszerűsítése. 

A Vidékfejlesztési Program egyik legsikeresebb intézkedése a tavaly novemberben lezárult, a mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló, az ambícióik és adottságaik alapján fejlődőképes, vidéki térségekben elhelyezkedő, kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását elősegítő pályázati felhívás. A felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be támogatási kérelmet a kis méretű üzemmel rendelkező őstermelők, és vállalkozások.

Az Agrárminisztérium pályázati menetrendet hozott létre, amiben igyekeznek a megjelölt dátumokat tartani. A csatolt dokumentumban megtekinthető.

Fontos információk

Legfrissebb híreink